dissabte, 12 de setembre del 2015

Dimarts, 18 d'agost de 2015

Dimarts, 18 d'agost de 2015

Nájera - Villafranca de Montes de Oca








Començo el dia recordant la magnífica nit d’ahir a l’alberg. Molts italians, barcelonins, alguns alemanys... En el vestíbul es celebren un parell d’aniversaris, es toca la guitarra i d’ukelele, un senyor de 88 anys del poble (ve cada dia a l’alberg) canta jotes, cantem “El meu avi”, cançons dels Beatles i alguna coreografia de les noies alemanyes.
A les 6:45 ens llevem. Pleguem les coses i cap a les 8:00 sortim de l’alberg. Anem en bicicleta a algun bar obert per poder esmorzar. En el primer que entrem, entre que hi ha uns quants clients i que el cambrer no se’ surt, decidim marxar. Aviat trobem un altre en el que només estem nosaltres.
Demanem l’esmorzar habitual (continental). A les 8:25, després de veure el resum de les notícies del dia anterior (l’Athletic de Bilbao guanya la Supercopa després d’empatar 1 – 1 amb el Barça) comencem el camí.
Sortida de Nájera.
La sortida de Nájera és espectacular, amb una pujada de més d’un quilòmetre i amb un pendent superior al 10 %. Comencem bé.
Arribats a dalt, després de passar per una pineda, comencem a passar per camps d’oliveres i vinyes.
Camps de vinyes.
Moltes vinyes.
El camí és ample, la temperatura és bona, veiem molts pelegrins caminant (molts d’ells de l’alberg Municipal de Nájera).
El camí en ascens ens condueix a Azofra. En aquest poble, parem una estona i comprem plàtans i préssecs. Passat el poble hi ha una baixada que ens porta a una vall, on continuem veiem camps de vinyes i ja es comencen a veure els camps de blat.
Camps de blat i caçadors.
El color groc del blat segat serà un fons que ens anirà acompanyant a partir d’ara.
De lluny es veuen uns caçadors que estan ensinistrant els gossos en els camps de blat i a la distància i seguint el camí molt pedregós, es veu l’inici del que serà la pujada a Cirueña.
La pujada és pedregosa, aspra, poc amigable. En una parada a mitja pujada es pot veure a l’esquerre una part d’un camp de golf que no té cap sentit “urbanístic” en el lloc de secà que l’envolta.
Continuem la pujada i al final hi ha una parada amb avituallament pels pelegrins on només s’ha de donar la voluntat. Ha estat una iniciativa de dos nois en atur.
Ens aturem, bevem dos sucs, ens segellen la credencial i els donem uns euros. Ens pregunten a on volem arribar (a Atapuerca) i ens diuen que no hi ha cap problema, només haurem de sortejar el port de la Pedraja. La ruta, fàcil.
Ens veuen bé, confien en nosaltres, en les nostres cames. Seguim el camí cap a Cirueña, que és un poble amb poca història, de nova construcció i sobre tot, amb camp de golf.
A partir d’aquí i després de passar el poble, que malgrat no tenir gaire història té uns carrers molt llargs, cases i cases adossades, algunes d’elles d’estil alpí (¿?), arribem al final. Fem un parell de revolts en baixada i tornem a agafar el camí empedrat amb baixades i pujades que ens condueix a Santo Domingo de la Calzada. Cal remarcar la baixada final que hi ha des d’un turó on es veu el poble. Aquesta perillosa baixada és molt pedregosa, amb pedra grossa i solta, amb molt de desnivell i amb pedra descarnada, enganxada al terreny.
Unes llargues rectes ens condueixen a les afores de Santo Domingo. Agafem el camí que travessa tot el poble i que també passa per l’església – catedral on estan les gallines (“Donde la gallina cantó después de asada”).
Ens aturem davant d’un bar i ens mengem uns pinxos. Coincidim en aquest punt amb dos nois de Burgos (un d’ells del poble d’Arlanzón, que està escrit en el maillot que porta) i que tornen a casa seva.
Ens expliquen una mica l’etapa que ens queda, que segons ells, és fàcil excepte la Pedraja.
Aquest nom ha sortit ja dues vegades i fa mal anímicament a en Florenci, que no va sobrat de forces.
Abans de prosseguir el camí, mirem d’ajustar el canvi de la bicicleta. Finalment, en el tercer taller ho fem (només calia una mica d’oli) i comprem dues fundes de gel pel seient. En sortir de Santo Domingo no trobem les fletxes grogues. Anem deambulant pel poble i unes veïnes ens indiquen el camí correcte. Ens posem crema solar perquè el dia promet. Passem el pont que segons la llegenda va ser construït pel Sant i que està sobre el riu Oja.
Carretera cap a Burgos. A l'esquerre, el camí.
Li pregunto a en Florenci com està de forces per si li sembla bé agafar la carretera N-120 fins a Belorado (hi ha uns 21 o 22 quilòmetres) i ens estalviem una mica el camí de pedra solta. Diu que sí. L’agafem. Al cap d’un quilòmetre posa peu a terra. L’espero. Passen molts camions. Caminem per la vorera, per un correaigües, travessem un corriol de cards i sortim a un pont que passa per sobre de la carretera i ens incorporem al camí.
Una recta en pujada ens porta a Grañón. Pugem per una rampa i seiem en uns bancs. Aprofitem per menjar: ametlles, galetes, aigua...
El Camino en la província de Burgos.
Després d’uns ¾ d’hora reprenem el camí, travessant el poble. Al cap d’uns pocs quilòmetres arribem a la separació de províncies i comunitats autònomes (Logroño – Burgos, La Rioja – Castella i Lleó).
En el primer poble de Burgos (Redecilla del Camino) ens aturem per dinar en l’únic bar, amb una atenció desastrosa i un preu... La propietària està més preocupada pels seus clients habituals i per les festes del poble. Nosaltres som clients de segona.
Pila Baptismal de Redecilla del Camino.
D’aquest poble només cal remarcar la Pila Baptismal que està en l’església parroquial (just davant del bar).
Al cap de pocs quilòmetres, Castildelgado. Fem una petita aturada per millorar els ànims. El camí va a prop de la carretera, travessant Vilora de Rioja, Villamayor del Río i una baixada final ens porta a Belorado.
El poble deu estar en plena “siesta”. Costa trobar un bar obert per prendre un gelat. Seguim el camí aplicant el pla B. No anirem a Atapuerca i ens quedarem en la base de la Pedraja, per mirar d’atacar-la l’endemà.
Aturades per ajustar el seient, que sembla no acabar d’ajustar-se, per beure aigua, caminem amb la bicicleta, xerrem i anem passant poblets: Tosantos a uns cinc quilòmetres és el primer, després Villambista, Espinosa i, finalment, a les 19:00 arribem a Villafranca de Montesdeoca.
Afortunadament, aconseguim dues places a l’Albergue Municipal.
Sopem en un bar que hi ha a l’altra banda de la carretera un menú pelegrí.
Hem fet aproximadament uns 56 Km.

1 comentari: